Sabtu, 24 April 2010

Tikam belakang kawan....???


Sahabat adalah seorang yang sangat memahami kita . Boleh dikatakan sahabat adalah orang yang paling rapat pada kita . Tidak keterlaluan jika saya katakan ada yang lebih rapat pada sahabat ni daripada keluarga sendiri . Namun begitu apa yang akan berlaku jika kawan menjadi lawan ?

Pada saya manusia jenis ini adalah antara manusia yang paling keji . Sanggup mengorbankan rakan sendiri demi kepentingan peribadi .

Mungkin kebanyakan daripada kita yang pernah mengalami kes-kes seperti ini . Sebagai contoh sahabat yang anda percayai memburukkan anda. Bukankah ia satu yang menyakitkan ?

Pengalaman sendiri, pernah satu ketika aku dan sahabat, kami memang akrab . Sentiasa bersama , pakai baju ke kelas pun mesti sama . One day aku mula perasan aku telah kehilangan duit dalam jumlah yang banyak .Jadi setelah disiasat dan mendengar kenyataan saksi, rupa-rupanya perbuatan kawan karib sendiri.Sukar untuk digambarkan perasaan aku ketika itu.

Semenjak aku menceburkan diri dalam dunia radio amatuer ... sikap tikam belakang kawan juga wujud dan tidak terkecuali.Untuk mendapat nama dan kepentingan peribadi yang selesa, sanggup bermain 'kotor' dan tidak mempedulikan orang yang sepatutnya memperolehi hak tersebut.Sesungguhnya org mcm ni mencemarkan imej rakan HAM ....Ahhh !!!. Tepuk dada dan tanya selera.Bagi aku, tiada maaf bagimu.

Ada juga sahabat yang menimbulkan fitnah atau menuduh mahupun memecah rahsia kita pada orang ramai tanpa sebab . Sehingga sekarang aku sendiri tak faham kenapa sahabat jenis macam nie boleh wujud ?

Tiada ulasan: